Door Jurgen Straver van de Ferwerter iisclub

Maandagavond  16 september was het dan toch zover. Onder zonnige, maar wel winderige omstandigheden reden zo’n vijftien wielrenners de Tijdrit van de Ferwerter Iisclub. Naast een aantal deelnemers van de Ferwerter Iisclub was ook wielervereniging WCT Ouwe Seun uit Harlingen goed vertegenwoordigd. De prestatie van Martin Swart van WCT Ouwe Seun sprong maandagavond het meest in het oog.

De herkansing was een succes. Na de afgelasting van afgelopen woensdag door het slechte weer, zorgde Douwe Brouwer ervoor dat het parcours van de tijdrit er netjes uitzag. De modder van de landbouwwerktuigen werd verwijderd. Ook plaatste Douwe pionnen en bordjes op cruciale punten, zodat de deelnemers konden zien welke route ze moesten volgen. Klaas Elting assisteerde Douwe. Hij zorgde voor de inschrijving van de deelnemers en verwerkte de gereden tijden in de computer, zodat de klassementen konden worden opgemaakt. Aan alle randvoorwaarden voor een mooie tijdrit was voldaan. De deelnemers moesten daarna voor het vuurwerk zorgen. En dat gebeurde zeker.

Anton Wiersma werd eerste in de categorie Heren 16 tot 40 jaar. Helaas waren er voor hem geen tegenstanders in zijn klasse. Maar wie er niet is, kun je ook niet verslaan. Anton Wiersma reed in ieder geval een hele strakke rit. Martin Swart reed een formidabele tijd in de categorie Heren 40+. Hij won het eindklassement met een gemiddelde snelheid van ruim 43 kilometer per uur over de afstand van 17,6 kilometer. Bovendien reed hij ook nog het belegen parcoursrecord uit de boeken. Zijn rondetijd over 8,8 kilometer van 12 minuten en 28 seconden, was ruim 16 seconden sneller dan de oude snelste rondetijd. Op gepaste afstand van Martin Swart was de strijd om het zilver en brons een secondenspel. Rinze de Haan werd nipt tweede voor Tjeerd Boomsma, die zich op het laatste moment aan de start meldde. Zonder warming up en met een triatlon van afgelopen zaterdag nog in de benen, pakte Tjeerd Boomsma heel knap de derde plek. Kind van de rekening werden Harm van der Meulen en Dirk de Haan, die nipt het brons aan zich voorbij zagen gaan. Maar met de wetenschap dat hij nog revalideert van een ongeval van vorig jaar, was Dirk de Haan dik tevreden over zijn prestatie.

Bovendien kon Dirk de Haan ook nog trots zijn op zijn dochter. Melissa de Haan had de racefiets enkele maanden aan de wilgen gehangen. Opeens wilde ze maandag toch meedoen aan de tijdrit van de Ferwerter Iisclub. En het resultaat mocht er zijn. Melissa de Haan greep de eerste plaats in de categorie Meisjes t/m 15 jaar. Naast haar stonden twee rijders van de Ferwerter Iisclub op het podium. Danieke Stavleu werd tweede voor Elbrich Nicolay. Beide dames leverden een prestatie van formaat. Ze hadden beiden het vermoeiende trainingsweekend van de Ferwerter Iisclub nog in de benen, maar ze stonden toch maar mooi aan de start. Bij de Jongens t/m 15 jaar was de eerste plaats voor Sem Visser. Met een puik gemiddelde van ruim 35 kilometer per uur leverde hij een mooie prestatie. Dat gold ook voor de nummers twee en drie. Ids van der Meulen en Sven Vrij leverden als jonkies een sterke strijd tegen de elementen. Moe maar voldaan mochten ze aan het einde van de rit de zilveren en bronzen medaille ophalen.

Volgend jaar is er zeker weer een nieuwe tijdrit. De deelnemers van dit jaar waren heel enthousiast over de wedstrijd. Het zou mooi zijn als er dan nog meer deelnemers aan de start verschijnen, zodat de wedstrijd nog spannender wordt.

Klik op de link hieronder voor de uitslagen van de tijdrit:

Willem Jansma bokaal 2019 Site