Op 6 mei stond voor Melissa de Haan haar 4e KNWU kwalificatiewedstrijd op het programma. Locatie was Assen, deze keer op een mooi parcours dwars door de bossen. Een mooie ronde van 4 kilometer lang. Melissa’s haar doel was om bij de kopgroep te blijven en haarzelf goed te positioneren mocht het op een sprint aankomen, wat tot nu toe bijna altijd het geval is.
Vanaf het begin zat het tempo er flink in. Na de eerste doorkomst zat ze achteraan in het peloton. In de tweede ronde moest ze even scherp zijn, want het peloton brak in tweeen, maar dit zag ze goed en ze reed zelf het gat naar de kop weer dicht en voordat de renners weer de bossen indoken, schoof het peloton weer in elkaar.
Dit beeld bleef zo tot aan de laatste ronde en de renners konden zich gaan opmaken voor de massasprint. Voor Melissa zaak om nu de sprint eens niet van achteruit te beginnen. Bij het uitkomen van de laatste bocht leek ze deze keer perfect te zitten om zich eens met de sprint om de voorste plekken te bemoeien. Helaas werd ze afgesneden, wel of niet reglementair, en moest ze in de remmen knijpen om een valpartij te voorkomen. Weg sprint en ze kwam als 13e en als 7e meisje over de finish. Over pech gesproken. Dat was flink balen en de teleurstelling overheerste op dat moment.

Op 7 mei volgde de herkansing alweer. Na een nachtje gelogeerd te hebben in Diever en het parcours plus omgeving Dwingeloo de avond van te voren verkend te hebben was de focus gericht op revanche. Op een parcours van 1.7 kilometer was duidelijk dat de klinkerstrook het dorp uit, de scherprechter zou zijn in deze jeugdronde. Het midden van de weg kon je beter mijden wilde je niet van de fiets afstuiteren, zo slecht. De zijkanten waren redelijk goed berijdbaar, maar te smal om breeduit te fietsen met een peloton. Na de eerste ronde had zich dus ook al een kopgroep van 6 gevormd met 1 achtervolger en daarna het peloton aangevoerd door Melissa. De snelheid zat er goed in, maar de kopgroep van 6 werkte goed samen en wisten hun voorsprong ronde na ronde te vergroten. Melissa probeerde het wel dicht te rijden en sleurde twee ronden lang op kop, maar wist dit niet alleen vol te houden. Haar medekompanen konden dit tempo niet voortzetten en duidelijk was dat de kopgroep wegbleef.

 
Niet getreurd want Melissa wist dat er drie meiden voorin zaten en dat ze dus nog wel een mooie 4e plek bij de meiden kon halen, wat genoeg zou zijn om voldoende punten te scoren voor het jeugd NK. In haar groep probeerden nog wel een aantal heren te ontsnappen, maar Melissa had goede samenwerking gevonden met de andere meiden in haar groep en zodoende werden alle aanvallen gemakkelijk gepareerd.
In de laatste ronde werd het publiek getrakteerd op twee sprints vlak achter elkaar. Melissa won met gemak de sprint van het achtervolgende peloton en werd 8e. Een halve minuut later sprintte de kopgroep voor de eindzege, gewonnen door Tom van der Werff, die het hele seizoen al in goeden doen is. Achteraf bleek dit de snelste race tot nu toe. De winnaar legde de 20,9 kilometer af met een gemiddelde van 37,8 km/u.
Melissa was zeer tevreden met dit resultaat en weer 60 punten rijker waarmee ze de vijfde plaats in klassement overneemt met uitzicht op de vierde plek. Dat gat is slechts 10 punten, maar dan zal Melissa in haar laatste race in Veendam een derde plaats moeten zien te bemachtigen, maar dat lijkt op dit moment nog een brug te ver gezien de tegenstand in haar categorie. Desondanks kan ze tevreden zijn over de progressie die ze tot nu toe heeft getoond en is het wachten op de officiële uitnodiging voor het NK jeugd. Een plekje bij de eerste zeven meiden is zeker.

Verslag Dick de Haan