Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, ‘s morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers. Het lotingssysteem zorgt voor de indeling van de verschillende groepen. Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers alle stempels bij de verschillende posten hebben gehaald en uiterlijk om 24.00 uur bij de laatste finishcontrole in Bolsward zijn.

Dit jaar stonden 13.576 deelnemers aan de start, onder deze deelnemers ook weer leden van WCT Ouwe Seun. We startten niet als 1 groep omdat de meeste renners niet dezelfde startkaart hadden.

De dag begon onverwacht regenachtig. Op de Buienradar-app was geen regen te bespeuren. Toch daalde er flink wat hemelwater neer. Het veroorzaakte vele lekke banden. Vuil van de weg bleef plakken aan de banden.

De laatste fietsers kwamen rond elf uur in de avond over de finish. Mensen die rond half elf bij Hindeloopen waren hadden pech, want zij werden vanwege het onweer van de weg gehaald.

Het was nog lang gezellig in en om de feesttent in Bolsward, met zoveel deelnemers tref je altijd bekenden en wat is er dan niet gezelliger om nog even na te zitten!

Ouwe Seunen die meededen (voor zover bekend is):

Waling Smedinga, Dirk-Jan van Miltenburg, Laus Nieuwenburg, Klaas Visser, Marco en Marloes Brandsma, Sebastiaan Adema, Maikel Tot, Torben Schoonbeek (jeugdlid), Nico Elzinga, Nico Beuker, Siemen Zeldenrust, Dennie van der Kooi, Piet van der Schaar, Laurens Borst en Wietse Borst (laatste stuk 11-steden).

Nico Beuker heeft een kruisje gehaald ivm 10 x fietsen en Klaas Visser reed de tocht voor de 42e keer!

Leuk was dat veelvuldig Ouwe Seunen in de nieuwe kleding gespot zijn op TV. Ook was er een Ouwe Seun die dacht dat ie in een koers beland was en geen tijd had om foto’s te maken 😊.

Wietse Borst (10 jaar!) heeft het laatste stuk met zijn vader Lourens meegereden ondank dat je 16 jaar moet zijn. Vader Lourens: Bij de finish liepen we de tent in en meteen stond mister 11-steden Stephan Rekker voor Wietse. “Hoe oud ben jij” vroeg hij.  Ik dacht dat er een levenslange ontzegging zou volgen. “O dan ben jij de jongste deelnemer” bleek dat hij heel enthousiast was met zo’n jonge deelnemer.  “Als je er aan toe bent moet je hem maar helemaal rijden, ik was 14 jaar toen ik hem reed” zei Stephan.

 

Nagenietend van deze 11-stedentocht willen we de vele vrijwilligers, hulpdiensten, politie en organisatie bedanken voor dit grootse evenement. Tot volgende jaar!